Storitve iz področja Varstvo živil
“Varstvo živil je prednostna tematika evropske politike varovanja zdravja ljudi in zaščite interesov potrošnikov že od sredine devetdesetih let. Nujna je tudi za učinkovito delovanje trga, ker je to v interesu vseh udeležencev živilsko/prehranske verige. Evropsko pojmovanje varnosti živil zagotavlja vzpostavitev nadzornih standardov, ki se nanašajo ne le na živila in krmo, temveč tudi na zdravje in dobro počutje živali ter zdravje rastlin.
Statistični urad RS
Varstvo živil je področje, v okviru katerega v našem podjetju nudimo spodnji dve vrsti storitev.
Izvajamo predoglede živilskih obratov in strokovno svetujemo pri vzpostavitvi učinkovitega HACCP sistema. Nosilec živilske dejavnosti mora v okviru notranjega nadzora zagotoviti zdravstveno ustreznost živil v vseh fazah proizvodnje in prometa z živili. Nosilec živilske dejavnosti v tem primeru pa je vsak, ki:
- izvaja proizvodnjo vseh vrst živil,
- izvaja predelavo vseh vrst živil,
- izvaja promet vseh vrst živil (tudi če jih zgolj začasno skladišči) in
- pripravlja in servira živila za končnega potrošnika.
To zagotovi na podlagi HACCP sistema, kateri je zakonsko opredeljen v četrtem členu Pravilnika o higieni živil (Ur. list RS, št. 60/02, 104/03, 11/04, 51/04). Nosilec živilske dejavnosti mora za izvedbo načel HACCP sistema vzpostaviti postopke verifikacije, s katerimi bo ugotovil ali se vsi elementi HACCP sistema izvajajo tako, da je zagotovljena zdravstvena ustreznost oz. varnost končnega izdelka.
Nosilec živilske dejavnosti mora v določenih primerih izvajati vzorčenje delovnih površin in živil. To velja za primere:
- proizvodnje živil živalskega izvora,
- predelave ali priprave večjih količin živil,
- predelave ali priprave živil namenjenih končnemu potrošniku in
- ko okoliščine zahtevajo vzpostavitev samokontrole zaradi zahtevnejših pogojev pri zagotavljanju varovanja zdravja potrošnikov.
Vzorčenje se mora izvajati zaradi varovanja zdravja ljudi in preprečevanja okužb z živili.
[/accordion[accordion color="sugar" title="Izobraževanje iz področja higiene živil"]
Zahteve glede usposabljanja zaposlenih v živilskih obratih določa Uredba (ES) 852/2004 o higieni živil v XII poglavju priloge II.
Usposabljanje je pomemben način za zagotavljanje učinkovite uporabe dobre higienske prakse in mora biti v skladu z nalogami osebja v posameznem nosilcu živilske dejavnosti ter primerno delu, ki ga je treba opraviti.
Cilj oz. namen izobraževanja je izkazovanje znanj pri delu z živili. Prav to je predmet presoje inšpektorja, ki bo zaposlenega opazoval pri delu in mu zastavil vprašanja v zvezi z njegovim konkretnim delom in tveganji, ki se tu lahko pojavijo.